fbpx

Kako se giblje temperatura Bohinjskega jezera skozi leto?

Ena najlepših znamenitosti alpskega sveta je zagotovo Bohinjsko jezero. Temperatura tega vodnega bisera je skozi vse leto nekoliko nižja kot v kakšnem drugem jezeru. Razlog za to ne tiči zgolj v njegovi gorski legi, pod mogočnimi Julijskimi Alpami, ampak predvsem v visoki pretočnosti, ki jo ima Bohinjsko jezero. Temperatura se zato skozi leto dokaj enakomerno spreminja, višek doseže v poletnih mesecih, vendar redko preseže 20oC.

Kljub ne preveč visokim temperaturam pa je jezero izredno priljubljeno za poletno kopanje obiskovalcev. Gre namreč za enega najbolj čistih vodnih virov pri nas. Ker je del Triglavskega narodnega parka, je tudi zaščiten, ljudje pa si vseskozi prizadevajo tudi za njegovo ohranitev. Ljubitelji toplejših temperatur pa se lahko namesto kopanja odločite za katero drugo aktivnost, ki vam jo ponuja Bohinjsko jezero. Temperatura vas tako nikakor ne bo ovirala pri poučni vožnji z ladjico, veslanju ali poležavanju na obali. Lahko se odpravite tudi na 12 kilometrov dolg pohod okoli jezera, kolesarite, igrate odbojko ali druge družabne športne igre ali preprosto le uživate v prečudovitem pogledu na naravo.

Bohinjsko jezero – temperatura skozi leto

Temperaturo Bohinjskega jezera vremenoslovci spremljajo vsak mesec, na podlagi dobljenih podatkov pa beležijo minimalno, maksimalno in povprečno mesečno temperaturo. Na podlagi njihovih izračunov lahko ugotovimo, da je Bohinjsko jezero večino leta označeno za hladno. Le julija in avgusta so temperature vode tolikšne, da lahko jezero označimo za toplo.

Slednje označevanje je zgolj teoretično. Če se radi namakate v prijetno topli vodi, potem Bohinjsko jezero vašega skoka v kopalke najverjetneje ne bo dočakalo. Vendar nič za to – obstaja namreč nešteto drugih atraktivnih možnosti za aktivno preživljanje časa, ki jih nudi Bohinjsko jezero. Temperatura tako še nikoli ni predstavljala ovire za maksimalen užitek in dopustniško sproščanje obiskovalcev.

Na podlagi podatkov zadnjih desetih let pa so strokovnjaki prišli do naslednjih ugotovitev:

  • povprečna temperatura Bohinjskega jezera pozimi doseže 4oC,
  • povprečna temperatura vode v Bohinjskem jezeru spomladi naraste na 9.4°C,
  • poleti povprečna temperatura vode naraste na osvežilnih 20.3°C,
  • v jeseni pa povprečna temperatura doseže 12.6°C.

Na podlagi razpoložljivih podatkov lahko zaznamo, da se temperatura Bohinjskega jezera začne dvigovati v mesecu aprilu, poteka skozi mesec maj in nato v juliju in avgustu doseže svoj maksimum. V jeseni se temperatura začne naglo spuščati. Zanimivo je tudi dejstvo, da Bohinjsko jezero ne zamrzne vsako leto. Pogoj za zamrznjeno vodno gladino so namreč izredno nizke temperature ozračja. Ker pa je za Bohinjsko jezero značilen stalen pretok, je pojav zamrzovanja nekoliko bolj redek.

Skok v Bohinjsko jezero

Kopalna sezona se v Bohinjskem jezeru začne julija in traja do avgusta. Tisti najbolj pogumni se v vodo odpravijo že kakšen mesec prej, lahko pa tudi kasneje. Čeprav boste morda v vodi srečali manj kopalcev kot v morju, pa je skok v Bohinjsko jezero priljubljen predvsem zaradi neverjetne čistosti, bistrosti in fantastičnega osvežujočega občutka.

Poleg kopanja, pa se lahko udeležite tudi številnih drugih aktivnosti, ki vam jih nudi Bohinjsko jezero. Temperatura tako popolno nič ne ovira potapljačev, ki raziskujejo pestro rastlinstvo in živalstvo, veslačev na kajakih in čolnih ter vseh drugih turistov, ki tako ali drugače preživljajo svoj dopust.

Poseben poudarek pa je tokrat potrebno nameniti tudi varovanju okolja. Človek namreč s svojimi posegi v naravo pogosto naredi nepopravljivo škodo. Zato je še kako pomembno, da je vsaka naša aktivnost v okolju izvedena v skladu z nenapisanimi zakoni narave. V Bohinjskem jezeru je tako strogo prepovedana vožnja z motornimi plovili in drugimi plavalnimi pripomočki, ki bi lahko v jezero vnesla tujerodne vrste. Čolne in ostalo opremo si zato sposodite na licu mesta. Le z odgovornim odnosom bomo naravne lepote ohranili v vsej njihovi veličini. Nenazadnje smo mi tisti, ki smo v naravi obiskovalci, zato se potrudimo, da pustimo pozitiven pečat.

5/5 - (2)
Kontaktiraj nas na WhatsApp