fbpx

Če boste obiskali Bohinj, vam svetujemo ogled slapa Savica

Že naš največji pesnik France Prešeren je v svoji kultni epski pesnitvi Krst pri Savici opeval moč in lepoto, ki ga ima slap Savica. Gre za mističen in skrivnosten biser Bohinja, ki je vklenjen v prepadne stene Komarče pod Triglavskimi jezeri. Hkrati pa predstavlja eno bolj priljubljenih alpskih turističnih točk, ki vam jih nudi Bohinj.

Rojstni kraj ljubezenske zgodbe med Bogomilo in Črtomirjem bo tudi v vaših srcih vzbudil prav posebne občutke topline in pomirjenosti. Ljudje namreč v gneči vsakdana prepogosto pozabimo sami nase in lastne občutke. Slap Savica pa je tako odlično mesto, kjer se boste lahko nadihali svežega gorskega zraka, občudovali božanskost narave in si nabrali energije za nove življenjske izzive.

Po poti slapa Savice

Slap Savica, ki s svojim pršenjem kraljuje v Deželi Zlatoroga, predstavlja začetek najdaljše slovenske reke. Ni edini dvojni slap na svetu, niti ni edini slap, ki obiskovalce pušča odprtih ust, je pa zagotovo edinstven v drugih fascinantnih dejstvih. Začetek njegovega potovanja se namreč ne začne z izbruhom sredi prepadne stene Komarče. Ne, slap Savica je pač v svetu svojevrstna posebnost. Njegov vodni tok se namreč razdeli na dva dela že v skritem podzemlju.

Znameniti slovenski slap v obliki črke A pa ob običajnem vodostaju prihaja na plan na nadmorski višini 836 m in je visok 78 m. Napaja ga voda iz znamenite Doline Triglavskih jezer in izpod Pršivca, ki do slapa Savica priteče po vodoravnem jamskem rovu. Izvorna kraška jama, ki v svojih misterioznih globinah skriva številne sifone in podzemna jezera, pa je dosegljiva tudi ljubiteljem jamarstva, vendar le pod vodstvom izkušenih vodnikov in ob uporabi ustrezne opreme.

Ponosni vodni pad se nato nadaljuje v dveh rekah – najdaljši slovenski reki Savi in najkrajši Jezernici, ki se izteka iz Bohinjskega jezera in se z Mostnico združi v bolj znano Savo Bohinjko. Dolina teh rečic obiskovalcem nudi obilo rekreacijskih in pohodniških možnosti. A ne pozabimo, v naravi smo gostje mi, zato naj bo vsak naš obisk v skladu s spoštljivim odnosom do občutljivega okolja.

V stiku z neokrnjeno naravo

Ta unikaten slap pa je poleg odličnega izleta tudi zelo dobro izhodišče za najrazličnejše pohode. Od Koče pri Savici se lahko odpravite proti Komni ali Dolini Triglavskih jezer. Gre za nekoliko daljši pohodniški poti, ki pa vas ves čas razveseljujeta s fantastičnim razgledom in čistim gorskim zrakom.

Planinska pot na Komno poteka od Planinskega doma Savica po levi strani, skozi Pekel. Do znamenitega Doma na Komni je približno tri ure hoje. Druga planinska pot, ki vas pripelje v Dolino Triglavskih jezer, pa pri koči prečka most čez Savico in na razpotjih sledi oznakam za Komarčo. Ta je dokaj strma in mestoma precej izpostavljena ter varovana, zato pa ponuja nepozaben razgled. Po nekje 4 ali 5 urah pridemo do Črnega jezera in nato do Koče pri Triglavskih jezerih.

Nastanitev, ki navduši

Do slapa Savica lahko pridete na različne načine, ljudje se iz oddaljenih krajev na enodnevni izlet odpravijo kar z avtomobilom ali avtobusom. Vendar pa nato hitro ugotovijo, da bi si ob tem mogočnem slapu želeli preživeti kakšen dan več, poleg tega pa bi si želeli odkriti še druge naravne znamenitosti, ki jih ponuja Bohinj. Zato vam svetujemo, da si za ogled te prekrasne doline vzamete nekaj dni.

V Deželi Zlatoroga vas čakajo pristne alpske hišice Chalets Alpik – Bohinj, ki bodo vaše doživetje le še dodatno popestrile. Zahvaljujoč odlični lokaciji se boste lahko do slapa Savice odpravili kar peš ali s kolesom – tako boste nekaj dobrega naredili tudi za naravo in svoje zdravje.

Mogočni slap Savica se nahaja znotraj mednarodno zaščitenega Triglavskega narodnega parka (TNP), kar pomeni, da boste lahko na tem majhnem rajskem koščku na Zemlji začutili zares pristno povezanost z naravo. Čeprav svet drvi po poti stalnega napredka, pa se pri slapu Savica čas nekoliko ustavi in nas tako opomni na stvari, ki so v življenju zares pomembne – mir, sreča in medsebojna povezanost. Zato tudi vam svetujemo ogled čudovitega slapa Savica, kjer boste začutili čarobnost, ki jo s seboj nosijo osvežilne vodne kapljice.

5/5 - (2)
Kontaktiraj nas na WhatsApp