fbpx

Obiščite mednarodni festival cvetja v Bohinju

Bohinj je sinonim za vse ljubitelje cvetja. Raznolikost ekosistemov nudi podporo za številne rastlinske in živalske vrste, ki so posebnost prav tega območja, ki ga sicer določa gorsko podnebje. Prav rastlinskim vrstam, ki so sicer običajno pogosto spregledane, je v Bohinju namenjen tudi mednarodni festival alpskega cvetja, ki vam ga želimo danes na kratko predstaviti. Kdo ve, morda pa se vam utrne ideja za enodnevni, morda celo večdnevni, aktivni izlet z vašimi najbližjimi.

Kaj sploh je mednarodni festival cvetja?

Mednarodni festival cvetja predstavlja serijo dogodkov, ki se dogajajo na različnih lokacijah v Bohinju. Pri tem je potrebno poudariti, da je to veliko območje, ki zajema kar 24 različnih vasi, česar se v resnici zavedajo le redki. Gre za festival, ki pomaga ozaveščati o prisotnosti raznolikih alpskih vrst tega področja ter pomenu njihovega ohranjanja. Poleg botaničnega dela dogodki vključujejo tudi pester nabor kulinaričnih prireditev, ki poskrbijo za še tako zahtevne gurmane.

Festival vsako leto poteka v drugi polovici meseca maja. Letos je na vrsti že 17. zaporedni mednarodni festival alpskega cvetja, ki ga lahko obiščete med 19. majem ter 4. junijem 2023. Priporočamo, da si vnaprej ogledate program prireditev ter dogajanja, ki vas najbolj pritegne ter obisku tega dogodka namenite več kot le en dan. Na povezavi si lahko ogledate natančnejši program festivala.

Naravi prijazno namestitev v apartmajih in kočah, ki so primerne za pare, družine ter zaokrožene družbe, si lahko rezervirate v apartmajih ALPIK, ki se nahajajo v neposredni bližini Bohinjskega jezera. Na ta način boste lahko v vsakem trenutku izbirali med druženjem v samem središču dogajanj festivala ali pa poiskali intimo namestitve, ki jo nudijo apartmaji ALPIK.

In zakaj so apartmaji ALPIK tako posebni? Festival alpskega cvetja usmerja svojo pozornost k bistvu, to je naravi. In prav narava je sestavni del poslanstva apartmajev ALPIK. Ti so zgrajeni v značilnem alpskem slogu, ki ga med drugim opredeljuje les. Združitev tradicionalnega s sodobnim pa je tisto, kar bo vaše bivanje v apartmajih naredilo še bolj posebno. Čeprav povezani z naravo namreč v nobenem trenutku ne boste odrezani od spletnih povezav, televizije ter drugih naprav brez katerih si življenja danes praktično ne moremo zamisliti.

Zakaj mednarodni festival cvetja v Bohinju?

Mnogi se sprašujejo, zakaj je festival cvetja postavljen prav v Bohinj. Slednjega namreč mnogi ne povezujejo s cvetjem in cvetočimi vrstami, pač pa v njem prepoznavajo predvsem deževno območje. Prav deževna obdobja ter nižje temperature pa so v resnici predpogoj za bujno rastlinje. In prav pestrost rastlinskih (pa tudi živalskih) vrst je tukaj neverjetno velika. Številne rastlinske vrste, ki jih imamo celo za simbole Slovencev (na primer planika), so tu našle pogoje za svoje življenje, ki jih drugod po Sloveniji praktično ne najdemo.

Poleg planike ne smemo mimo triglavske rože, ki je svoje mesto našla tudi v znameniti legendi o Zlatorogu, katerega kip najdete v bližini Bohinjskega jezera in bližini apartmajev ALPIK. Kip zlatoroga še danes opozarja na zaklad, ki naj bi bil skrit na tem območju.

Med posebnostmi pa moramo izpostaviti še druge prepoznavne vrste kot so: arnika, lepi čeveljc, planika, cluzijev svišč, bohinjska perunika, triglavski svišč, murke in številne druge. Gre za rastlinske vrste, ki jih najdemo izključno v alpskem svetu pri nas ter bližnjih državah kot so Italija, Avstrija in Nemčija. Vsem vrstam je skupno tudi, da so zavarovane, saj so njihove populacije v preteklosti, predvsem zaradi vplivov človeka, močno zmanjšale. Danes pa jih skušamo s sistemi zavarovanih območij, eno takih je tudi Natura 2000, ohraniti. Ključno vlogo pri tem ima tudi organizacija festivala cvetja, kjer o teh vrstah ter njihovem pomenu zaščitenosti, vsaj enkrat letno na glas spregovorimo ter ozaveščamo javnost. Pomembno je namreč ozavestiti, da rastlin, ki jih vidimo, ne trgamo, pač pa jih fotografiramo ter pustimo, da opravijo celoten življenjski cikel, vključno z razmnoževanjem, ki zagotavlja ohranjanje populacije na daljši rok.

Kot pravi indijanski pregovor: »Našega planeta nismo podedovali od naših staršev, pač pa smo si ga izposodili od naših otrok« in vsi si želimo, da ga nazaj vrnemo v najboljšem možnem stanju.

5/5 - (2)
Kontaktiraj nas na WhatsApp