fbpx

Jesen v hribih vas pričakuje

Marsikdo je mnenja, da je jesen najlepši letni čas. Dnevi niso več tako vroči in temperatura je ravno pravšnja za vse vrste aktivnosti v naravi. Izkoristite torej te dni za obisk najlepšega kraja v osrčju Julijskih Alp – Bohinj. Bohinj vsako leto znova in znova privablja ljubitelje čudovitih razgledov in miru v neokrnjeni naravi. Služi kot odlično izhodišče za nižje in višje hribe Julijskih Alp, pa tudi mnogih naravnih znamenitosti, ki jih morate obiskati vsaj enkrat v življenju. Čeprav je Bohinj odlična destinacija za vse dni v letu, boste le jeseni doživeli mavrico vseh čudovitih barv, ki jih ponuja narava.

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero ni brez razloga najbolj znana in priljubljena znamenitost Bohinja. Gre za največje naravno jezero v Sloveniji, ki ga lahko občudujete na več načinov. Jeseni je kopanje v hladni vodi manj pogosto, a še vedno se najdejo junaki, ki se zmočijo v njem. Za ostale pa je dovolj pogled na čisto vodo jezera.

Bohinjsko jezero in bližnje vrhove lahko opazujete ob sprehodu okrog jezera. Pot je primerna za vsakega, tudi za družine, in velja za prijeten sprehod. Lahko pa se po jezeru zapeljete tudi s panoramsko ladjico. Izbirate lahko med dvema vstopnima mestoma, in sicer v Ribičevem Lazu ter Ukancu. Alpik prenočišča v Ukancu so le nekaj minut oddaljena od enega od vstopnih mest za panoramsko vožnjo po Bohinjskem jezeru.

Pogled na Bohinjsko jezero z višine

Bohinjsko jezero lahko opazujete tudi z bližnjih vrhov. Dva najbolj priljubljena vrhova z razgledno točko sta zagotovo Peč in Vogar.

Peč je nižji hrib in nanj se brez težav povzpnejo tudi manj izkušeni pohodniki ter celo družine z otroki. Celotna pot, od izhodišča v Stari Fužini do razgledne točke, vam bo vzela manj kot pol ure. Vseeno pa lahko z vrha Peč naredite čudovite fotografije, ki vam jih bodo zavidali še profesionalni fotografi.

Nekoliko višji vzpon, s katerega lahko občudujte lepote Bohinjskega jezera, pa je Vogar. Gre za precej priljubljen vzpon, na vrhu katerega je Kosijev dom. Vogar je visok 1054 m in tudi za ta hrib je izhodišče v Stari Fužini. Pot vam bo vzela približno uro in pol in je primerna za pohodnike, ki niso popolni začetniki. Poleg Bohinjskega jezera lahko občudujete tudi sosednje vrhove in Zgornjo ter Spodnjo Bohinjsko dolino. Če se podate na Vogar, ne pozabite na fotografijo s klopce ljubezni, z malo sreče pa boste lahko opazovali tudi polete z jadralnimi padali.

Na Vogel z nihalko ali peš

Čeprav je Vogel glavna tema pogovorov pozimi, se mnogo ljudi odloči za vzpon tudi spomladi, poleti in seveda jeseni. Gre za vrh, kjer imate za vzpon dve možnosti. Lahko ga prehodite ali pa se odločite za vožnjo z nihalko.

Nihalka na Voglu omogoča dostop do smučišča, prav tako pa jo uporabljajo pohodniki, za katere je Vogel izhodiščna točka ali pa si želijo z višine ogledati Bohinjsko kotlino z Bohinjskim jezerom. Vožnja z nihalko je zelo zanimiva, saj ponuja razglede, ki jih sicer ni mogoče občudovati.

Lahko pa se na Vogel podate peš. Gre za daljšo turo, ki je precej zahtevna in ima kar nekaj vzpona. Ne glede na to, ali do Vogla pridete peš ali z nihalko, pa lahko vzpon podaljšate in se odpravite do vrha Šija. Do Šije je z Vogla le dobrih deset minut hoje, z nje pa je pogled na Vogel nepozaben.

Rodica

Iz Ribičevega Laza se lahko odpravite do enega bolj priljubljenih vrhov v bližini Bohinja – Rodico. Rodica je visoka 1966 m in tudi ta vrh vam omogoča pogled na Bohinjsko jezero. Poleg tega pa se vam na vrhu odpre pogled na Julijske Alpe in Škofjeloško ter Cerkljansko hribovje. Ob lepem vremenu pogled sega celo na oddaljene vrhove Kamniških Alp.

Izhodišče do Rodice je enako kot pri Šiji. In kljub temu, da gre za daljšo turo, pri kateri premagate kar nekaj višinskih metrov, gre za precej enostavno pot, ki je dobro označena.

Slap Savica

Za slap Savica bi lahko rekli, da spada med največje naravne slovenske znamenitosti. Gre za slap, ki je visok 78 m in se v kristalno čisto jezero izliva v dveh pramenih, en je višji in en nižji. Tako kot je Ukanc izhodiščna točka za nekatere ostale pohodniške poti, se tudi do slapa Savica lahko peš odpravite iz Ukanca. Ne samo peš, tudi s kolesom ali avtom se lahko zapeljete do slapa Savica.

Če nameravate v Bohinju ostali več dni, je zato bivanje v apartmajskih hiškah Alpik, ki se nahajajo v Ukancu, najboljša ideja. Nameščeni boste namreč v središču dogajanja in pot do vseh bohinjskih znamenitosti bo precej enostavna.

Kolesarjenje

Jesen v Bohinju vam poleg pohodov ponuja tudi kopico drugih aktivnosti, če vam hoja v gore ni najljubša. Precej priljubljene so kolesarske poti, ki jih najdete po celotnem Bohinju, ne glede na to, kje se nahajate in kakšno je vaše kondicijsko stanje. Jesen je zadnja možnost, da prevozite še nekaj kilometrov, preden zapade sneg.

S kolesom se lahko zapeljete do bližnjih naravnih znamenitosti, kot sta slap Mostnica ali slap Savica, prav tako pa vas kolesarska pot, ki se nahaja med Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino, vodi mimo številnih ostalih naravnih in kulturnih znamenitosti v Bohinju.

5/5 - (2)
Kontaktiraj nas na WhatsApp