fbpx

Kaj početi v Bohinju – raziščite Deželo Zlatoroga

Bohinj je eden najlepših območij pri nas z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Nahaja se v samem osrčju mogočnih Julijskih Alp, znotraj zaščitenega Triglavskega narodnega parka, ki skrbi, da se prav vse aktivnosti izvajajo v skladu s pravili, ki skrbijo za ohranjanje okolja. Če se torej odpravljate v čudovito Deželo Zlatoroga in se sprašujete, kaj početi v Bohinju, potem naj vas razveselimo. Možnosti za različne oblike rekreacije je veliko, prav tako pa boste na svoj račun prišli vsi ljubitelji zgodovine, prijetnih razvajanj in dobre kulinarike.

Ker se zavedamo, da si svoj oddih želite karseda kakovostno izkoristiti, si v spodnjih vrsticah preberite, kaj početi v Bohinju, da vam bo to zagotovo ostalo v prijetnem spominu.

Vodne radosti Bohinjskega jezera

Zagotovo najbolj priljubljena destinacija v tem čudovitem gorskem mestecu je alpski vodni biser – Bohinjsko jezero. Za vse, ki ne vedo, kaj početi v Bohinju, to čudovito jezero ledeniškega nastanka ponuja odgovor na dlani. V poletnih mesecih svojim obiskovalcem nudi odlično možnost za osvežitev. V njegovi bližini se lahko udejstvujete v različnih športnih aktivnostih, kot so badminton, odbojka na mivki, vožnja s kajakom in kanujem, ob njem se lahko sprehajate ali pa preprosto le uživate v odličnem razgledu in na svežem gorskem zraku.

Odlična popestritev vaših aktivnosti pa je tudi ekološka vožnja s panoramsko ladjico. Po jezeru vas bosta zapeljali dve električni ladjici – Zlatorog in Triglavska roža. Med vožnjo boste prisluhnili lokalnemu vodiču, ki vam bo razkril marsikatero skrivnost Dežele Zlatoroga. Svojim najmlajšim boste tako pričarali nadvse vznemirljivo in poučno dogodivščino na jezeru.

Za ljubitelje aktivnosti v naravi

Najbolj veseli odgovora na vprašanje, kaj početi v Bohinju, bodo zagotovo ljubitelji najrazličnejših aktivnosti v neokrnjeni naravi. V tem čudovitem raju na Zemlji boste namreč našli številne pohodne poti, fantastične razgledne točke in raziskali najbolj skrite ter obljudene kotičke. Prav vsak, ki pride v Bohinj, bi si moral ogledati slap Savico, vodni vir, vklenjen v mogočne kamnite stene Komarče tik pod še eno odlično destinacijo, Triglavskimi jezeri.

Ljubitelji umetniških prizorov, ki jih slika mati narava, odpravite se do korit Mostnice in v dolino Voje, udeležite se mednarodnega festivala alpskega cvetja, tisti najbolj pogumni planinci pa lahko osvojite enega od vrhov Julijskih Alp. Za spektakularen razgled se odpravite z nihalko na Vogel (1535 m) in na lastne oči boste videli, kako izgledajo nebesa.

Bogata kulturna dediščina

Verjeli ali ne, Bohinj je kraj, ki se ponaša z bogato zgodovino in pestro kulturno dediščino. Ta je močno vplivala na razvoj okolice in današnji, za prebivalce še kako pomemben turizem.  Torej, kaj početi v Bohinju, ko si želite razširiti obzorje svojega znanja? Odpravite se na potovanje skozi čas in obiščite enega izmed zelo zanimivih muzejev.

V Oplenovi hiši se boste srečali z bogato bivalno kulturo naših prednikov in morda tudi prvič videli tradicionalno bohinjsko domačijo stegnjenega tipa s kultno črno kuhinjo. Muzej usnjarja in prvega bohinjskega partizana Tomaža Godca vam nudi stalno razstavo o zgodovini Bohinja, občasne arheološke, zgodovinske, likovne in fotografske razstave. Vsi, ki ste željni novega znanja, ste dobrodošli na muzejskih večerih in raznih predavanjih, tako otroci kot odrasli pa lahko svojo ustvarjalnost izrazite na tematskih delavnicah. Odpravite se tudi na ogled Planšarskega muzeja, ki vam ponuja natančen vpogled v življenje planšarjev in avtentične pridelave bohinjskega sira. Z njim boste lahko seveda razvajali tudi svoje brbončice.

Vredna ogleda pa je tudi cerkev sv. Janeza Krstnika, ki s svojimi 700 leti spada med najlepše zidane primerke slovenskega srednjeveškega stavbarstva in stenskega slikarstva.

Po napornem dnevu

Po aktivnem dnevu pa se zagotovo prileže sproščujoč počitek v udobni postelji. Apartmajske hiške ALPIK – Bohinj bodo vaše počitnice le še dodatno oplemenitile. V tradicionalno zasnovanih alpskih hišicah, ki ponujajo številne sodobne rešitve, brez katerih enostavno ne gre, si boste lahko napolnili baterije za naslednji dan. Prepričani smo, da si vprašanja, kaj početi v Bohinju, ne boste več zastavljali. Zagotovo pa vas bo zanimalo, kdaj se boste lahko spet vrnili k nam.

5/5 - (2)
Kontaktiraj nas na WhatsApp