fbpx

Kam po lepe razglede v Bohinju

Bohinj je zelo priljubljena destinacija za vse, ki si želijo sprostitve v prečudoviti alpski naravi. Ta dolina je seveda najbolj prepoznavna po svojem Bohinjskem jezeru, ki v svoji mogočnosti najbolj zasije z okoliških vrhov. Lepi razgledi z njih so tisti, ki jih ne boste pozabili. Nanje se lahko povzpnete iz različnih izhodiščnih točk, primerni pa so za otroke in odrasle vseh starosti. Treba je samo najti primeren vrh, ki ga lahko preprosto osvojite in kasneje uživate v prečudovitem razgledu.

Ker smo prepričani, da en sam dan še zdaleč ni dovolj, da bi se naužili vseh čudovitih razgledov, vas vabimo v Ukanc, kjer so vam tik ob mističnem Bohinjskem jezeru na voljo pravljične apartmajske hiške ALPIK. Najamete pa lahko tudi prečudovito hiško Zlatorog (Chalet Zlatorog) ali kočo Bohinj (Chalet Tisa). Ob koncu dneva, ko se boste vrnili v dolino, vas tako tam čakajo udobne in prijetne nastanitve, ki vas bodo naravnost očarale.

V Bohinju ne manjka razglednih točk

Bohinj se nahaja v osrčju Triglavskega narodnega parka in vam ponuja vse, kar lahko alpska dolina ponudi. Lahko se sprehodite okoli Bohinjskega jezera, kjer so lepi razgledi na jezero in sosednje vrhove zagotovljeni. Tisti bolj aktivni, ki jim sprehod okoli jezera ne predstavlja prevelikega izziva, pa se lahko odpravijo na bližnje vrhove in lepoto Bohinjskega jezera opazujejo z višjih točk. Okoli Bohinjskega jezera se nahaja tudi več strateško postavljenih razglednikov, kjer vas lepi razgledi na Bohinjsko jezero in okolico zagotovo ne bodo razočarali.

Treba je poudariti, da četudi hribi niso previsoki, je treba izbrati primerno obutev in ostalo pohodniško opremo. Ne glede na to, ali se v hribe odpravite poleti ali pozimi, je primerna oprema  zelo pomembna, saj tako dodatno poskrbite za svojo varnost. Pred vsakim vzponom preverite tudi vremensko napoved, da vas neprijetno vreme ne preseneti in vam pokvari pot ali pa težko pričakovani razgled.

Razglednik Peč

Razglednik Peč se nahaja le nekaj metrov od vrha vzpetine Peč. Ta razglednik se nahaja na 720 metrih nadmorske višine in spada med najbolj priljubljene in obiskane razglednike v bližini Bohinjskega jezera. Peč je primerna vzpetina za vse, tudi za družine z otroki, saj je pot izjemno lahka in s tem zanimiva za vse, ne glede na telesno pripravljenost.

Pot do vrha je dobro označena in je primerna za vzpon tako poleti kot pozimi. Če se na pot odpravite od Levovega betonskega mosta v Stari Fužini, vas bo dobro označena pot vodila vse do razglednika. Za celotno pot boste porabili približno 20 minut. Lepi razgledi na Bohinjsko jezero in okolico, ki se pojavijo, ko dostopite do razglednika, so kot ustvarjeni za vse ljubitelje fotografije.

Rudnica

Tisti, ki jim je vzpon do razglednika Peč preveč enostaven, lahko svojo pot podaljšajo. Lepi razgledi jih čakajo tudi višje, in sicer na vrhu Rudnice. Rudnica se nahaja na 946 metrih nadmorske višine. Tudi ta pot je dobro označena in pot večino časa poteka po gozdnih poteh ali gozdni cesti, z nekaj vzponi. Če se na Rudnico odpravite s Peči, lahko pričakujete dobro uro poti. Na Rudnico pa se lahko odpravite tudi skorajda iz vseh vasi Spodnje in Zgornje bohinjske doline.

Ne glede na to, iz katere izhodiščne točke se odpravite, lahko na poti do vrha občudujete Bohinjsko jezero, obe bohinjski dolini in sosednje vrhove, na vrhu Rudnice pa se lepi razgledi odprejo na Zgornjo bohinjsko dolino, njene planine in Senožeta.

Vogar

Vogar je vrh, ki stoji nad severnim delom Bohinjskega jezera in ima na vrhu Kosijev dom. Gre za malenkost bolj zahteven vrh, ki stoji na 1054 metrih nadmorske višine. Izhodišče do vrha je v Stari Fužini, kjer se potem po označeni poti napotite do vrha. Ta vrh je tudi vzletno mesto za jadralne padalce, kar je zmeraj zanimivo videti. Lepi razgledi na Bohinjsko jezero so mogoči s Kosijevega doma na Vogarju ali pa na razgledni točki nekaj metrov naprej, kjer najdete tudi klopco ljubezni.

Studor

Lepi razgledi na Bohinjsko jezero in Zgornjo bohinjsko dolino pa vas čakajo tudi z vrha hriba Studor. Vzpon iz Stare Fužine traja približno eno uro, gre pa za dokaj strmo pot, ki bo dvignila vaš srčni utrip.

Začetna točka se nahaja ob Hudičevem mostu v koritih Mostnice, kjer se usmerite proti Uskovnici do planine Blatce. Tam se nato pot razcepi in za Studor zavijete ostro desno in nato nadaljujete do razgledne točke, kjer vas čakajo samo lepi razgledi na Bohinj.

Tudi, če niste ravno ljubitelji pohodništva, se za lepe razglede izplača nekoliko potruditi. Najboljše pa je, da se zanj niti ne bo treba preveč naprezati, saj so nekateri našteti razgledniki dosegljivi hitro in preprosto ter primerni za vse generacije.

5/5 - (2)
Kontaktiraj nas na WhatsApp