fbpx

Kje v Bohinju so najlepše plaže?

Zeleni biser, katerega največja atrakcija je ravno Bohinjsko jezero, se šteje za eno najlepših počitniških destinacij v okolici. Če ste ljubitelj miru, čudovite narave in brezmejne zabave ter aktivnosti, potem morate obiskati Bohinj in vse njegove čudovite kotičke. Seveda pa ne smemo pozabiti, da samo jezero obdajajo tudi čudovite »plaže«, ki omogočajo prijetne trenutke. Ker je to jezero izoblikovano naravno, so vam na voljo številni kotički ob obrežju, kjer se v poletni sezoni zelo radi ohlajajo mladi, starejši in tudi njihovi ljubljenčki. Pri tem opozarjamo, da je kopanje za pse prepovedano na območju kopalnih voda. Območje kopalnih voda sega od cerkve sv. Janeza Krstnika do konca vzhodne obale jezera (kopalno območje Fužinski zaliv) ter kos obale v Ukancu (kopalno območje Ukanc).

Da bi ob obisku samega gorskega čudeža občutili resnični utrip jezera, smo vam pripravili cilje za nekatere plaže v Bohinju, za katere vam zagotovo ne bo žal, da jih boste obiskali.

Priljubljene plaže v Bohinju

Glede na čudovito obalo, ki jo ponuja jezero, imate številne možnosti se popolnoma sprostiti in uživati v sončnih žarkih. Če bi pogledali celotno jezero, so na južni strani: mesto, življenje in čudovite urejene plaže v Bohinju, ki so prav tako izredno priljubljene in zelo obiskane. Glavni utrip daje ravno tako imenovana Mrenš, glavna plaža, ki jo imajo tako gostje kot domačini izredno radi.

  • Plaža je v Stari Fužini – Fužinski zaliv -, do nje pridete tako da po nekaj metrih od cerkve sv. Janeza Krstnika zavijete levo. Cesta vas vodi do plačljivega parkirišča, ki je tik ob vodi. Lepota te plaže v Bohinju je, da se razprostira vse od parkirišča do informativne table, skupaj dober kilometer. Obdana je z drevesi in majhnimi belimi kamenčki in primerna za vso družino.
  • V Ukancu boste našli travnato in prodnato plažo, ki privabljata številne obiskovalce. Razgled tu je čudovit, voda pa nekoliko hladnejša. Glavni pritok Bohinjskega jezera je Savica, ki se namreč ravno tu izliva v jezero.
  • Ob glavni cesti iz Ribčevega Laza proti Ukancu je locirana še ena priljubljena plaža. Tam je na voljo parkirišče in možnost dostopa za vso potrebno opremo. Ker je malenkost daljši »dohod« v globino, je odlična prav tako za otroke, saj se lahko brezskrbno igrajo ob obrobju.
  • Priljubljen ter dobro obiskan je prav tako kamp na jugu jezera, ki ima bogato ponudbo za aktivnosti na vodi, saj nudi izposojo supov, kanujev in kajakov. Zraven plaže v Bohinju je tudi ladja, ki vas popelje čez jezero.

Bolj kot se pomikamo proti severu jezera, več je skritih, odmaknjenih in divjih kotičkov, ki ponujajo zasebnost, popolno uživanje jezerskega utripa in čudovitega pogleda na gorovje.

Plaže v Bohinju in dovoljeno kopanje

Kadar se odločite, da vas pot popelje na plaže v Bohinju, se iz varnostnih razlogov pozanimajte glede kakovosti kopalne vode. Zakaj?

Ker je voda izmerjena oz. preverjena le na dveh območjih, se je pametno držati navodil in jim slediti. Kopanje je v Ukancu in Fužinskem zalivu dovoljeno zato, ker tukaj vodo redno pregledujejo in spremljajo njeno mikrobiološko sestavo ter njeno kakovost. Tveganje, da se kljub opozorilom kopate na drugih območjih ob jezeru je na lastno odgovornost.

Voda je na nekaterih delih nepretočna in tam se lahko zbirajo različni mikrobi, ki so škodljivi za naše telo in kožo.

Prepovedano se je kopati v:

  • Mostnici,
  • Bistrici,
  • Ribnici,
  • v vseh visokogorskih jezerih (kot sta to na primer Krnsko jezero in Triglavska jezera) ter
  • jezerih na Planini Pri jezeru.

Večina teh vodnih virov je zaščitena, saj lahko v njih bivajo ogrožene živalske in rastlinske vrste, ki uspevajo samo na tem območju. Spoštujte naravo in pravila ter pustite ta območja karseda nedotaknjena. V primeru, da imate hišnega ljubljenčka, ga držite pripetega na povodcu in tudi njemu ne dovolite vstopa v to vodo.

Vljudno vabljeni, da nas za počitnice obiščete, se sprostite in se ohladite v našem priljubljenem jezeru, ki vas bo zaradi samega občutka ter okoliških razgledov postavil v nek drugi svet. Zraven številnih aktivnosti se boste lahko naučili tudi nekaj o zgodovini ter se podali na izlet okrog jezera ali kar čezenj z ladjico. Dobrodošli so tudi vaši štirinožni prijatelji, če so le-ti pridni in ubogljivi.

5/5 - (3)
Kontaktiraj nas na WhatsApp