fbpx

Na katere hribe se izplača povzpeti iz Bohinja?

Bohinj je priljubljena počitniška destinacija in odločno izhodišče za pohodništvo v Bohinju in okolici. Ker leži na meji med alpskim in predalpskim svetom, se lahko iz Bohinja odpravite na številne izlete in bližnje vrhove. Pohodništvo v Bohinju je priljubljeno predvsem zaradi prečudovitih razgledov. Prav tako pa je preživljanje v naravi primerno tako med zimskimi kot poletnimi meseci. Hribi v okolici Bohinja se glede težavnosti razlikujejo. Kar nekaj je takih, ki so primerni za vse pohodnike, tudi za čiste začetnike. Obstajajo pa tudi taki, kjer so poti bolj zahtevne in vzpone nanje se priporoča le bolj izkušenim pohodnikom. Pohodništvo v Bohinju je v veliki meri namenjeno tudi družinam, tudi tistim z majhnimi otroki.

V nadaljevanju si preberite, katere hribe morate osvojiti, če želite pohodništvo v Bohinju spoznati bližje in v katerih primerih boste lahko občudovali Bohinjsko jezero od zgoraj.

1. Planina Vogar (Kosijev dom na Vogarju)

Nadmorska višina: 1054m

Čas hoje: 1 ura 30 min

Težavnost: lahka pot

Primerno za otroke: da

Primerno za psa: da

Planina Vogar je pomembna za pohodništvo v Bohinju. Ostaja ena izmed najbolj priljubljenih točk za občudovanje Bohinjskega jezera, ki je tudi izhodišče za ta vrh. Zaradi krajše poti je to odličen vzpon za družine z otroki vseh starosti. Pot je tudi dobro označena in tehnično nezahtevna, zato je primerna za res vse pohodnike.

2. Šija

Nadmorska višina: 1880m

Čas hoje: 1 ura 30 min

Težavnost: lahka pot

Primerno za otroke: da

Primerno za psa: da

Za vzpon na Šijo se je treba z nihalko Vogel peljati do zgornje postaje. Od tam se nato podate na lahko pot, ki je primerno označena. Za pohodništvo v Bohinju je Šija priljubljen vrh. Zaradi svoje višine je odlična razgledna točka na Vogel in ostala bližnja gorovja. Po želji se lahko na Šijo odpravite tudi iz doline, vendar pa je primerno temu pot veliko daljša, čeprav vseeno enostavna.

3. Komna (Koča na Komni in Koča pod Bogatinom)

Nadmorska višina: 1512 m

Čas hoje: 2 uri 30 min

Težavnost: lahka pot

Primerno za otroke: da

Primerno za psa: da

Za pohodništvo v Bohinju se šteje tudi vzpon na Komno. Izhodišče je malenkost oddaljeno od Bohinjskega jezera, in sicer gre za Kočo pri Savici. Na Komno se radi povzpenjajo pohodniki, ki uživajo v neokrnjeni naravi. Komna se namreč smatra za eno izmed najlepših planin v našem gorstvu. Kljub daljšemu času hoje gre za izjemno položno pot, ki ne bi smela biti težavna niti za začetnike niti za otroke. Ko dosežete vrh, vam ne bo žal, saj imajo koče pomembno zgodovinsko in kulturno vrednost. Poleg tega pa je Koča na Komni edina visokogorska koča v Sloveniji, ki je odprta prav vsak dan v letu.

4. Črna prst

Nadmorska višina: 1844 m

Čas hoje: 3 ura 40 min

Težavnost: lahka pot

Primerno za otroke: večji otroci

Primerno za psa: da

Pohodništvo v Bohinju obsega vrh Črne prsti, ki ima izhodišče v Bohinjski Bistrici. Pot je primerno označena, zato se praktično ne morete izgubiti. Pot do Črne prsti ni zahtevna, je pa zaradi dolžine nekoliko naporna. Zato morda vzpon ni primeren za manj izkušene pohodnike, ki niso vajeni daljših pohodov. Zaradi dolžine poti je treba še dodatno poskrbeti, da boste imeli dovolj tekočine. Na vrhu je koča in čudovit pogled na dolino Bohinjskega jezera.

5. Rodica

Nadmorska višina: 1966 m

Čas hoje: 4 ure

Težavnost: lahka pot

Primerno za otroke: večji otroci

Primerno za psa: da

Tako kot Šija, ima tudi Rodica iz svojega vrha pogled na vse strani neba, od koder lahko opazujete bližnje gorovje. Tudi izhodišča za Rodico, so enaka kot pri Šiji. Je pa res, da se v večini primerov pohodniki odločijo za vzpon iz doline. Za pohodništvo v Bohinju je najbolj logično izhodišče Ribčev laz. Tudi tu gre za tehnično lahko pot. Težavnost predstavlja premagovanje višinskih metrov. Zato je vzpon primeren za utrjene pohodnike, ki so navajeni daljših poti.

4/5 - (4)
Kontaktiraj nas na WhatsApp