fbpx

Najboljše ture za kolesarjenje v Bohinju

Preživljanje dopusta v Bohinju je odlična priložnost za kolesarjenje. Ne glede na to, ali ste šele začetnik ali pa se s kolesarstvom ukvarjate resneje, boste v Bohinju našli primerno kolesarsko turo. Bohinj ima namreč več poti, ki so namenjene prav ljubiteljem kolesarjenja. Vsaka kolesarska pot Bohinj vas bo navdušila s prečudovitimi pogledi na neokrnjeno naravo in lokalne znamenitosti. Ne glede na to, kam v Bohinj pridete, imajo vse kolesarske poti več izhodiščnih točk, tako da se lahko brez problema vključite tam, kjer vam najbolj ustreza.

Samostojno ali vodeno kolesarjenje v Bohinju?

Bohinju ne manjka kolesarskih poti. Bohinj kolesarske poti so primerne za vse, ki se s kolesarjenjem ukvarjajo ljubiteljsko ali celo profesionalno, saj so različno zahtevne. Ne glede na to, za katero se odločite, lahko pričakujete le najlepše razglede, ki jih ponujajo Bohinj kolesarske poti.

Še posebej pri tistih, ki ne kolesarijo pogosto, se poraja vprašanje ali se odločiti za samostojno ali vodeno kolesarjenje. Tu je treba poudariti, da si lahko kolesa izposodite ne glede na to, ali boste kolesarili vodeno ali samostojno. Seveda pa ima vsaka oblika kolesarjenja svoje prednosti in slabosti.

Najbolj enostavne ture so dobro označene in malo je možnosti, da bi zašli s poti. Tu je zagotovo manjša potreba po vodeni turi, čeprav je nekaterim bolj prijetno, da se kolesarska pot Bohinj osvoji z vodičem, ki med vožnjo pove nekaj zanimivosti o naravi in okolici. Ne spreglejte pa vodenih tur za bolj zahtevne Bohinj kolesarske poti. Lokalni vodniki vam bodo zagotovo znali pokazati skrivne kotičke, ki jih sami ne bi opazili. Seveda pa to ne pomeni, da ne morete težjih kolesarskih poti osvojiti tudi sami. Pomembno je samo, da ste dobro telesno pripravljeni in imate vso potrebno kolesarsko opremo, ki si jo lahko tudi izposodite.

Kolesarjenje do slapa Savica

Za slap Slavica bi lahko rekli, da je najbolj znan slovenski slap. Kolesarjenje v Bohinju do slapa Savica iz Ukanca je dolgo približno 4 km in traja zgolj slabe pol ure. Kljub temu pa ste lahko prepričani, da boste v tem času premagali kar nekaj metrov nadmorske višine.

Slap Savica na površje privre iz voda jezer, ki ležijo v Dolini Triglavskih jezer. Največja zanimivost slapa je ta, da se že pod površjem razdeli v dva dela in tako priteče tudi ven. Poleg veličastnega slapa Savica si lahko med potjo ogledate še pokopališče iz 1. svetovne vojne, kjer so pokopavali vojake, ki so padli v soški fronti.

Kolesarska pot Bohinj do slapa Savica ima izhodišče v Ukancu. Tam si lahko nastanitev zagotovite v  apartmajskih hiškah Alpik. Odločite se lahko tudi za hiško Zlatorog ali pa Chalet Tiso, ki svojim gostom pričarata pravo alpsko doživetje. Poleg prijetnega ambienta gre za nastanitve, ki so odlično izhodišče za večino kolesarskih poti in ostalih aktivnosti, ki jih ponuja Bohinj.

Kolesarska pot Bohinj

Kolesarska pot Bohinj je ime za kolesarsko turo, ki je speljana po Spodnji in Zgornji Bohinjski dolini. Največ ljudi na kolesarsko pot vstopi v Bohinjski Bistrici, čeprav se lahko vanjo vključite tudi v Ribčevem Lazu, do katerega pridete iz Ukanca ob Bohinjskem Jezeru.

Krožna pot je dolga okoli 20 km in vam v povprečju vzame uro in pol. Kljub temu kolesarska pot Bohinj velja za lahko kolesarsko pot, ki je namenjena vsem kolesarjem, tudi začetnikom in otrokom. Po želji lahko pot namreč skrajšate ali pa jo celo podaljšate. V glavnem gre tu za asfaltirano pot, zato so za to turo primerni vsi tipi koles.

Med potjo se lahko ustavite na zanimivih točkah, kot je Muzej zgodovine Bohinja, ali pa si podrobneje pogledate bohinjske toplarje – kozolce, ki so značilni za to območje. Poleg čudovitih razgledov med vožnjo se lahko na poti povzpnete še na razgledno točko Peč, s katere se vidi Bohinjsko jezero v vsej svoji lepoti.

Kolesarjenje do slapa Mostnice (slap Voje)

Vas Stara Fužina je del številnih kolesarskih poti in izhodiščna točka za kolesarsko pot v dolino Voje do slapa Mostnice. Glavna atrakcija doline Voje je vodotok Mostnica. Čez njo so speljani kar štirje mostovi in brv, med katerimi je najbolj znamenit Hudičev most, zadnji med mostovi pa je Beraški most.

Ta kolesarska pot Bohinj do slapa Mostnice (ki se imenuje tudi slap Voje) v eno smer meri 5 km. Gre za zmerno zahtevno pot, saj od Planinske koče na Vojah pot poteka po makadamu. Zaradi tega je gorsko kolo najboljša izbira, čeprav je za prvi del poti primerno vsako kolo. Cilj te Bohinj kolesarske poti je okrepčevalnica Slap Voje, kjer lahko odložite kolesa in se do slapa Mostnice odpravite kar peš.

5/5 - (2)
Kontaktiraj nas na WhatsApp