fbpx

Pokljuka: zimska pravljica, ki ponuja številne aktivnosti

Ste že bili kdaj na območju, ki se mu pravi Pokljuka? Gre za visoko kraško planoto v Julijskih Alpah, ki je v bližini Bohinjskega jezera in na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka. Že sama lokacija je torej več kot odlična, a tu so potem še lastnosti, s katerimi se Pokljuka lahko pohvali.

Raj za ljubitelje aktivnosti v naravi

Ena od teh je zagotovo ta, da je Pokljuka največja zaokrožena gozdna površina v Triglavskem narodnem parku. Prekrivajo jo prostrani smrekovi gozdovi, ki se razraščajo vse do 1.500 metrov nadmorske višine. Neskončni gozdovi in narava pa poleg tega omogočajo še, da je tukaj izredno svež in čist zrak, kar vpliva na zdravje in dobro počutje. Na voljo so tudi energetske točke, razne kolesarske poti ter tematske učne točke, ki so odlične za sprehode, kolesarjenje, pohodništvo ter ostale športne aktivnosti. Zato ne preseneča, da velja Pokljuka za raj vseh ljubiteljev aktivnosti v naravi.

A to še ni vse, Pokljuko se lahko obišče tudi v vseh letnih časih. Območje namreč ponuja pestro paleto aktivnosti tako za pomlad in poletje kot zimo. To je čas, ko se na tem območju razvije prava zimska pravljica, območje pa prekrije snežna odeja. Kaj torej ponuja Pokljuka s širšo okolico v hladnih zimskih mesecih?

Turne smuke in tek na smučeh

Pozimi se na Pokljuki za vsakega najde nekaj. Za najbolj rekreativne so na voljo turne smuke, ki se običajno začnejo na smučišču Viševnik, med priljubljenimi vrhovi v okolici pa so še Lipanski in Debeli vrh ter veliki Draški vrh za zahtevnejše smučarje. Nekateri se odpravijo celo na večdnevne turne smuke, ki potekajo na širšem območju Julijskih Alp.

Na voljo je tudi tek na smučeh, ki se razprostira na več kot 30 kilometrih urejenih tekaških prog. Te so primerne tako za začetnike kot zahtevnejše smučarje. Tisti, ki ste bolj ljubitelji adrenalina, pa se lahko na smučeh preizkusite tudi v biatlonskem streljanju.

Za manj rekreativne pa seveda Športni center Pokljuka nudi tudi popolnoma običajno sproščeno smučanje za začetnike in napredne smučarje. Na voljo je nekaj manjših smučišč, na primer Jelka na vrhu planote, ali pa smučišča Senožeta, Viševnik in Zatrnik. Potem pa so v okolici še večja smučišča, kot so Športni center Vogel ter Soriška planina.

Zimsko pohodništvo in krpljanje

Pokljuka je med drugim znana tudi po zimskem pohodništvu. Kaj je namreč lepšega kot to, da se sprehodiš skozi gozdove, ki so odeti v snežno odejo? Lahko pa stopite še korak dlje in se odločite za doživljanje zasnežene pokrajine s starodavnim načinom hoje po snegu. Na Pokljuki je namreč možno tudi krpljanje. To je hoja po snegu s posebnimi krplji, velikimi plastičnimi nastavki za čevlje. Sliši se zabavno mar ne?

Poskrbljeno tudi za družinske aktivnosti

Niso pa pozabili niti na družine. V Družinskem športnem centru Pokljuka imajo tudi za najmlajše in starše pripravljene številne športne aktivnosti. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo sankanje, ki je čisto preprosto doživetje na zimskem svežem zraku, a nariše najmlajšim širok nasmeh na obraz. Sanka se lahko praktično na vsakem kotičku Pokljuke, na primer v bližini športnega centra ali na urejenih sankališčih na Soriški planini, Voglu ter hribih Kozji hrbet in Telečnica.

Pokljuka pa seveda ponuja tudi družinsko smučanje. Za tiste, ki smučati še ne vedo,  so na voljo še smučarski učitelji. V dolini je na razpolago tudi drsanje, na primer na drsališču v Bohinjski Bistrici ali v Športni dvorani Bled.

Sicer pa je tudi samo Bohinjsko jezero in okolica v zimskih mesecih čudovito in odlično za enodnevni izlet ali kratek oddih. Uživate lahko v zimski idili v naravi, se odpravite na bližnji hrib, v gozd na sprehod ali pa na sankanje in smučanje.

Zimskih aktivnosti na Pokljuki in v okolici je torej na pretek, izgovorov za obisk te čudovite pokrajine tako zdaj vsekakor ni več. Piko na i pa zagotovo predstavlja še pravljična namestitev ob vznožju mogočnih gora. Apartmajske hiške ALPIK boste našli v Ukancu v bližini Bohinjskega jezera. Primerne so tako za pare kot družine in nudijo čisto vse, kar potrebujete za popoln oddih na vrhunski lokaciji sredi neokrnjene narave.

5/5 - (3)
Kontaktiraj nas na WhatsApp