fbpx

Poznate te zanimivosti o Bohinjskem jezeru?

Ste raziskovalci, pohodniki in ljubitelji čudovitih zelenih krajev ter mogočnih gora? Potem morate obiskati naše mogočno Bohinjsko jezero, ki je najlepše in največje stalno jezero v Sloveniji ter ponuja tudi številne zanimivosti in dejavnosti.

Zanimivosti o Bohinjskem jezeru in čudovitih razglednih točkah, ki so tako poleti kot pozimi odlične destinacije, nad katerimi boste naravnost navdušeni, bomo našteli spodaj.

Kje je locirano?

Jezero se razprostira na severozahodnem delu države, na Gorenjskem, in je del Triglavskega narodnega parka. Natančneje, leži v ledeniško izoblikovani jezerski skledi, in ga v največji meri z zahoda napaja Savica, glavni odtok vode pa je na vzhodnem robu, kjer odteka reka Jezernica, ta pa kmalu preide v Savo Bohinjko. Je pretočno jezero z dolžino 4,2 km in največjo globino kar do 45 m. Sama površina jezera sega do 318 ha.

Splošne zanimivosti o Bohinjskem jezeru

 • Je največje stalno naravno jezero v Sloveniji,
 • jezero je ledeniško-tektonskega nastanka,
 • zaradi majhnih rek, ki se z gorovja iztekajo v jezero, je voda kristalno čista,
 • v njem živi kar 53 vrst planktonskih alg, 60 vrst nevretenčarske favne ter kar 16 vrst rib,
 • ob obrežju stoji prav tako kip, ki predstavlja zlatoroga na skali (legenda pravi, da je rog od zlatoroga ključ, ki odpre zaklad, skrit na Triglavu).

Ob Bohinjskem jezeru in v njem je mogoče izredno uživati, saj ponuja številne aktivnosti za celotno družino. Tukaj boste uživali prav vsi, saj je to prostor za tiste, ki ste adrenalinski uživači, potepuhi in celo tiste, ki ste nekoliko »leni«. V nadaljevanju vam bomo predstavili aktivnosti, ki jih lahko podoživite na Bohinjskem jezeru ali v njegovi okolici.

Aktivnosti in zanimivosti o Bohinjskem jezeru

Če radi pogledate pod vodo in jo raziskujete, bodo za vas odlične aktivnosti na vodi, kot so:

 • izposoja kanuja, čolna na pedale, tradicionalnega čolna, kajaka (za vse, ki želite malo adrenalina in veslanja za sprostitev),
 • SUP,
 • panoramska vožnja z ladjo,
 • potapljanje v modre globine (z možnostjo izposoje opreme – lahko pa tudi brez),
 • kopanje (poleg Bohinjskega jezera se boste lahko ohladili tudi v Savi Bohinjki).

V primeru, da raje ostanete suhi, pa ne boste prav nič prikrajšani, saj se lahko odpravite na čudovito pot okrog jezera, kjer boste videli številne zanimivosti o Bohinjskem jezeru in lepote narave. Celotna pot je dolga 12 km. Si jo upate preteči?

Če ste strasten ribič, vam je omogočen tudi ribolov, ki je dovoljen na 3 revirjih:

 1. V Bohinjskem jezeru
 2. Savi Bohinjki
 3. Mostnici

To še ni vse, saj dobite dnevno ribiško dovolilnico, če ste začetnik, dobite prav tako strokovno spremstvo, informacije o zanimivosti o Bohinjskem jezeru in možnost izposoje ribiške opreme.

Razgledne točke na Bohinjsko jezero in okolico

Okolica Bohinja ima številne čudovite razgledne točke, ki vam odprejo pogled na Bohinjsko jezero in okoliške vrhove. Teh je kar nekaj, zato nikar ne odlašajte in počitnice maksimalno izkoristite za to, da domov prinesete čudovite spomine in fotografije, ki jih boste z veseljem delili ter obisk priporočili tudi drugim.

6 odličnih izletnih poti s čudovitimi razgledi in zanimivosti o Bohinjskem jezeru

 1. Razglednik Peč (s 720 m. n. v. ponuja lahko dostopen razgled na bohinjsko dolino. Izlet lahko podaljšate do Rudnice).
 2. Rudnica (osrčje Bohinja z dostopom iz vseh strani, vam nudi številne razgledne točke na vse strani doline. To je 946 m visok hrib, ki meji zgornjo in spodnjo Bohinjsko dolino. Dosegljiv je v vseh letnih časih).
 3. Vogar (1054 m. n. v. Je izredno obiskana izletniška točka, ki je to postala zaradi razgleda na doline, celotno jezersko kotanjo ter vrhove Bohinjsko-Tolminskih gora)
 4. Vogel (priznano smučišče in odlična izletna destinacija, ki leži na 1535 m nadmorske višine, v JV delu Julijskih Alp. Tja pridete z nihalko na Rjavo skalo, ki leži 1000 m nad Bohinjskim jezerom.)
 5. Vodnikov razglednik (ali drugače rečeno Gospodovec je dobil ime po Valentinu Vodniku, našem razsvetljencu in jezikoslovcu, ki je kot duhovnik služboval v Koprivniku ter redno užival v razgledu z vrha).
 6. Možic (vrh, visok 1602 m, je zelo priljubljen, saj tam najdete star vojaški bunker, na njem pa se odpre tudi pogled proti Triglavu, delu Karavank, Ratitovcu in Poreznu).

Zdaj pa pot pod noge in uživajte v prelepi zeleni deželi!

5/5 - (3)
Kontaktiraj nas na WhatsApp