fbpx

Zima v Bohinju je zares čarobna

Bohinj je osupljiva alpska dolina, ki skupaj z okolico obiskovalcem ponuja nepozabno zimsko izkušnjo. Od smučanja in hoje s krpljami do zimskih izletov in prijetnih gorskih koč – za vsakogar, ki išče posebne zimske počitnice, se tu najde nekaj. Zima v Bohinju je resnično čarobna; ne glede na to, kakšno dejavnost ali pustolovščino boste izbrali med svojim bivanjem tukaj, eno je gotovo – ne boste razočarani! Če menite, da bi bil Bohinj lahko prav vaš letošnji zimski izlet, zakaj ne začnete načrtovati svojega obiska že danes? Zima v Bohinju vam postreže z mnogimi dejavnostmi, da je oddih še bolj pester: drsanje, krpljanje, pohodništvo pozimi, sankanje, turno smučanje, tek na smučeh ter smučanje. Poglejmo si podrobneje, kaj zima v Bohinju omogoča.

Pozimi brez smučanja ne gre

Če je v zadnjih letih zima v Bohinju včasih bolj zelena kot ne, pa je v višje ležečih krajih zima v Bohinju še vedno pristna. V okolici Bohinja so na voljo številne skrbno urejene smučarske proge na različnih smučiščih in v zimskih centrih. Smučišča ponujajo različne proge različnih težavnostnih stopenj, od začetnikom prijaznih prog do zahtevnejših prog za izkušene smučarje. Na voljo so naslednji smučarski centri in smučišča: smučarski center Vogel, smučarski center Soriška planina, smučišče Kozji hrbet, družinsko smučišče Senožeta in smučišče Goreljek.

V Bohinju bodo na svoj račun prišli smučarski tekači vseh stopenj znanja. Proge segajo od lahkih prog, primernih za začetnike in otroke, do zahtevnejših. Vse proge so dobro vzdrževane in urejene vso sezono, kar olajša raziskovanje zasneženega terena. Urejeno je več kot 70 kilometrov tekaških prog na Pokljuki, na Soriški planini in v zgornji ter spodnji bohinjski dolini.

Zima v Bohinju je naravnost magična, najbolj pa jo doživite v pristni obliki s turnim smučanjem. Turno smučanje je odličen način za raziskovanje alpske pokrajine pozimi. Omogoča vam dostop do nekaterih nedotaknjenih območij, hkrati pa uživate v svežem snegu. Če iščete razburljivo izkušnjo turnega smučanja, je Bohinj odlična destinacija. Tu lahko najdete nekaj najboljših turnosmučarskih prog v Sloveniji. Sezona turnega smučanja v Bohinju običajno traja od decembra do maja, odvisno od snežnih razmer. Decembra in januarja je mogoče najti nekaj najboljšega svežega snega, medtem ko april in maj ponujata milejše temperature in daljše dneve.

Korita Mostnice in dolina Voje

Posebno pozornost si zaslužijo korita reke Mostnice in dolina Voje – navdušujoče potovanje po bujni pokrajini s kristalno čisto vodo in drzno oblikovanimi skalami. Tu lahko obiskovalci tudi pozimi uživajo v hoji po označenih poteh, pri tem pa opazujejo vse, kar ponuja območje. Mostnica je alpska reka s slapovi in koriti, ki teče skozi dolino Voje do Stare Fužine. Nad Zoisovo graščino se prek korit vzpenja Hudičev most. Z njega lahko zrete v globoka in ozka korita, ki jih je v apnenčasto podlago izdolbla reka Mostnica. Privoščite si sprehod po zimsko obarvanem gozdu, a vsekakor bodite pri tem v hladnejšem delu leta še posebej previdni, saj so tla lahko spolzka. Primerna obutev naj bo tako vaša obvezna oprema.

Slap Savica lahko obiščete tudi pozimi

Ne le fizične lastnosti, kot sta dvojni slap ali lega na koncu sveta, temveč tudi njegova mitična povezanost z ljubezensko zgodbo med Bogomilo in Črtomirom ga delajo tako očarljivega. Slap Savica se nahaja v bližini Bohinjskega jezera in pada čez stene Komarče. Visok je 78 metrov in je tretji najbolj obiskan slap v Sloveniji. Slap ima dva pramena, ki se imenujeta Velika in Mala Savica. Do slapu vodi lepa sprehajalna pot, ki je primerna tudi za manjše otroke in starejše ljudi.

Vsekakor je dobro vedeti, da si ta slap lahko ogledate tudi sredi zime, pri čemer pa seveda ne pozabite na primerno obutev in dodatno mero previdnosti. Slap se v primernih razmerah lahko odene v led, vendar nikoli v celoti. Slap Savica ne glede na letni čas obiska združuje lepoto narave in moč mitologije. Od njegove dvojnosti kot dvojnega slapu do mitične povezave s staro ljubezensko zgodbo je v tem čarobnem kraju nekaj resnično posebnega, kar vsako leto pritegne ljudi.

Za popolno doživetje si privoščite še počitek

Bohinj pozimi tako res ponuja veliko čisto vsem. Lahko ste navdušen pohodnik, smučar ali zgolj nekdo, ki si želi oddiha ter počitka. Tega boste našli v neposredni bližini Bohinjskega jezera v apartmajskih hiškah ALPIK, kjer vas čaka prijetna in udobna nastanitev v objemu gora.

Pozimi vam v tej prekrasni alpski dolini zagotovo ne bo dolgčas.

5/5 - (5)
Kontaktiraj nas na WhatsApp