fbpx

Popoln oddih za družine: Zlatorogova pravljična pot vas pričakuje

Že razmišljate, kam bi se z družino odpravili na vikend oddih v maju? Potem je Zlatorogova pravljična pot zagotovo prava izbira za vas, saj bo zanimiva tako vašim otrokom kot vam. Udeležite se lahko namreč dogodka, imenovanega U konc’ sveta so pravljice doma, ki vsako leto beleži več obiskovalcev. Letos se bo odvil v soboto, 20. maja. Gre za dan pustolovščino v osrčju Triglavskega narodnega parka. Povsem konkretno se dogodek odvija v Ukancu, kraju, ki je bil poimenovan po besedni zvezi »U konc’«, označuje pa kraj na koncu sveta, kjer so bohinjske pravljice doma. V tej pravljični deželi se torej odvija prireditev, ki je namenjena družinam in povezovanju družinskih članov v sami naravi.

Kaj se nahaja v Ukancu?

V Ukancu, sredi neokrnjene narave, je oživela Zlatorogova pravljična pot, z njo pa majski dogodek U konc’ sveta so pravljice doma, katerega se lahko že letos udeležite. Dogodek je projekt Enote vrtec Bohinj, ki deluje pri Osnovni šoli dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, nastal pa je v okviru projekta Turizem in vrtec. Že od samega začetka ta majski dogodek poteka v sodelovanju s Turizmom Bohinj in Mednarodnim festivalom alpskega cvetja v Bohinju. Tako se en vikend v maju Zlatorogova pravljična pot dopolni s tematskimi animacijami in izkustvi, ki so namenjena družinam z otroki. Otroci imajo tako na voljo različne postaje, ki jim omogočajo, da se gibajo, skozi igro nekaj naučijo, ustvarjajo ali pa razvijajo svoja čutila. Celoten dogodek pa poteka v pravljičnem duhu, saj se nahaja v pravljični deželi, ki zares oživi.

Kaj pravzaprav je Zlatorogova pravljična pot?

Zlatorogova pravljična pot je nastala z mislijo na družine z manjšimi otroki, skupine vrtcev in tudi prve triade osnovnih šol. V osnovi gre za zabavno, izobraževalno in ustvarjalno tematsko pot, ki oživlja pravljice. Celotna pot je dolga približno 2 kilometra in je krožna, po njej pa lahko hodite zgolj eno uro, ali se tam zadržite tudi cel dan. Odvisno je namreč od tega, na kakšen način se boste lotili raziskovanja te poti. Na popotovanje se lahko odpravite sami, vaš vodnik pa postane knjižica “Zlatorogove zanke in uganke”, ki vključuje zemljevid, različne pravljice in prostor za štampiljke oziroma nalepke, ki jih boste zbirali po poti. Odločite se lahko še za voden program, ki je namenjen skupinam, pomeni pa, da bo približno 2 uri z vami na poti tudi vodnik.

Zakaj je Zlatorogova pravljična pot tako posebna?

Zlatorogova pravljična pot vam omogoča zanimivo doživetje in veliko gibanja v čudoviti naravi. Tako boste z družino sredi narave hodili, tekli, skakali, plezali, se vrteli, plazili in izvajali še mnogo zabavnega naravnega gibanja. Prav tako vas bo Zlatorogova pravljična pot popeljala v svet bohinjskih ljudskih pravljic, ki opisujejo kar devet junakov. Poleg tega boste na poti aktivirali sedem čutov in sedem čustev. Aktivnosti na poti so namreč zasnovane tako, da vključujejo čute kot so vid, sluh, vonj, okus, tip, ravnotežje in kinestetika. Na poti pa bodo spodbujena tudi najrazličnejša čustva, ki so koristna in pomembna za spoznavanje. Skozi celotno pot pa lahko zbirate štampiljke ali nalepke, ki si jih prislužite z uspešno opravljenimi nalogami, zapisanimi na tablah.

Ne pozabite na prenočišče

Za spoznavanje tako pestrega kraja, kot je Ukanc, boste zagotovo potrebovali nekaj dni, predvsem bo to veljalo, če se udeležite dogodka U konc’ sveta so pravljice doma. Za vas bo zanimiva Zlatorogova pravljična pot, vendar vam Bohinj ponuja tudi ogromno drugih aktivnosti, ki so primerne družinam.

Za tovrstno spoznavanje in vse aktivnosti pa potrebujete tudi energijo, ki jo lahko zagotovo pridobite s sladkim spanjem v Apartmajskih hiškah ALPIK. Oglejte si ponudbo in izberite najboljšo možnost zase, torej tisto, ki vam bo omogočila nemoteno spoznavanje dežele pravljic in ostalih lepot Bohinja.

4.6/5 - (5)
Kontaktiraj nas na WhatsApp